Å stille klokka er noko herk

Eg tek til å bli sur allereie. For i natt mistar vi ein time som vi må vente eit halvt år på å få tilbake. Dette uskikken med å stille klokka to gongar i året bør det snart bli slutt på.

Eg har misbrukt sjansen som stortingsrepresentant til å stille spørsmål i spørjetimen til to klokke-ansvarlege statsrådar om dei ikkje har tenkt å gjera noko med dette. Det er næringsministeren som har med tida og klokka å gjera, av ein eller annan grunn.

Eg spurte Trond Giske for nokre få år sidan, og sist onsdag spurte eg noverande næringsminister Monica Mæland. Ok, dette handlar ikkje om krig og fred eller liv og død, i alle fall ikkje direkte. Bortsett frå at det faktisk er påvist fleire hjarteinfarkt og biluhell enn elles dagane etter at vi stiller klokka om våren. På hausten får vi ein time ekstra, og det er naturleg nok lettare for kroppen å handtere enn å miste ein time.

Det er eit stressmoment for mange, og mykje surr skjer når folk tek feil av tida kvar gong klokka skal stillast. Og somme må ta livsviktig medisin til same tid kvar dag.

Verken Giske eller Mæland tente på ideen om å gjera noko med dette. Eg har oppmoda dei til å ta initiativ overfor EU til å endre det EU-direktivet som regulerer tidsinnstillinga i området, eit direktiv som også vi i Noreg må forhalde oss til.

Sjølvsagt er det ein fordel at heile Europa har same praksis. Men det beste er om heile EU har ein fornuftig praksis. Det mest fornuftige etter mi meining er at det er same tid heile året. Om dette skal vera normaltid/vintertid eller sommartid er ikkje det viktigaste.

Det er imidlertid ein openbar fordel med det vi no kaller sommartid heile året, nemleg at ettermiddagane seinhaustes og vinterstid blir lysare ein time lenger. Det ville vore kjekt om ein kunne koma seg ut på tur i dagslys etter skule og arbeid ein større del av året enn no.

På TV2-nyheitene der dei sendte eit intervju med meg nettopp, såg eg at det vart framstilt som om heile Senterpartiet går for dette. Nei då, det er berre eg som har fått for meg at eg vil prøve å få gjort noko. I og med at verken næringsministrar eller resten av politikarstanden tykkjer dette er særleg til sak, må eg vel innfinne meg med at det kjem til å lakke og li før praksisen kan bli endra.

I mellomtida får eg halde fram med å gnåle surt om dette to gongar i året. I alle fall kvar vår.

Vist 480 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Kvinnfolk er vel ikke så teknisk anlagt :)

Supert med sommertid året rundt…. så vil bare tiden vise når det blir innført… om det skjer mens arbeidet fortsatt vedvarer døgnet rundt, eller før eller senere… Uansett, arbeidet må gjøres hvor som helst, når som helst, hele tiden… selv om såklart intensiteten varierer…. Men en vakker dag vil det bli et øyeblikks pause fra arbeidet… et øyeblikk som vil utvikle seg til to øyeblikk…. tre øyeblikk…. et helt sekund, to sekunder, tre sekunder… fem sekunder… ti sekunder…. femten sekunder… et halvt minutt… et minutt…. et helt minutts pause fra arbeidet… to minutter…. tre minutter…. fem minutter… ti minutter…. et kvarter…. tretti minutter… altså en halvtimes pause fra arbeidet…. en time…. to timer…. tre timer…. fire timer… seks timer… åtte timer…. åtte timers pause fra arbeidet…… seksten timer…. tjuefire timer…. en hel dags pause fra arbeidet…. en vakker dag…. det kommer til å bli så bra at ingen aner det…. en vakrere dag enn noen forstår…. en vakker dag vil verden forstå….

Ps. Om det skjer mens arbeidet fortsatt vedvarer døgnet rundt, eller før eller senere, skrev jeg… men mente jo å skrive at før eller senere skjer det, altså før i en generell betydning… altså, på et eller annet tidspunkt blir det sommertid hele året….. så vil bare tiden vise når det skjer…. supert blir det uansett, det er sikkert… :)

Ps igjen. En vakker dag skal skal alt bli bare godt for all tid, i det uendelige, står det skrevet i ei viss bok, og heller ikke natt skal det være, og trærne skal bære frukt tolv ganger i året. Da blir det ikke bare sommertid, men også sommer året rundt. Så får vi bare drømme om at vi ikke må vente til da før det skjer, men uansett, en vakker dag vil det skje :)

Ja, det vil vise seg :). Uansett kva veg vi stiller klokka, eller om vi sluttar med dette, må vi vel lære å nyte tida og livet.

Vi som jobber i IT bransjen “elsker” å stille klokka en time fram/tilbake to ganger i året. Det koster jaggu meg litt penger selv om systemene har blitt bedre til å fikse dette selv. Konsulentene gnir seg i hendene hvert år som den reneste mini år-2000 overgangen
;-)
Hva det koster å bygge IT systemer som ERP løsninger og internasjonale booking løsninger som håndterer sommer/vintertidovergang kan jeg bare gjette på, men det er nok ikke småsummer. Spesielt om høsten når klokka i journalen plutselig blir utsatt for en tidsreise..

Personlig skjønner jeg ikke hvorfor vi i dag fortsatt holder på med å stille klokka til sommertid og vintertid. Det rasjonelle er sommertid hele året etter min mening :-)

Stå på i kampen for å bli kvitt denne obligatoriske og kostbare “jet lag” dagen Jenny! :-)

Mye mer om temaet her: http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time

Annonse